رسانههاي غربي گزارش دادند اين تانک جزو سلاح هاي پيشرفته اي قرار ميگيرد که ايران مايل است پس از لغو تحريم ها از روسيه خريداري کند.
به گزارش
سلام لردگان؛ به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان؛ رسانههاي غربي گزارش دادند اين تانک جزو سلاح هاي پيشرفته اي قرار ميگيرد که جمهوري اسلامي ايران مايل است پس از لغو تحريم ها از روسيه خريداري کند.
تي-۹۰ جديدترين تانک ارتش روسيه است که توليد آن از سال ۱۹۹۵ آغاز شد. اين تانک با پيشرفت تانک تي-۷۲ ساخته شده و ابتدا تي-۷۲بييو نام داشت اما به دليل شکست سنگين تي-۷۲هاي عراقي در جنگ خليج فارس که اعتبار اين تانک را به شدت مخدوش کرده بود نام آن به تي-۹۰ تغيير يافت.
طراحي اين تانک زماني آغاز شد که ارتش روسيه در سال ۱۹۹۱ اعلام کرد سياست توليد همزمان دو يا چند تانک را کنار خواهد گذاشت و در نتيجه توليد فقط يکي از تانکهاي تي-۷۲بي يا تي-۸۰يو ادامه خواهد يافت. اما به جهت اينکه کارخانههاي اصلي توليد اين دو تانک متفاوت بوده و هر کدام نقش مهمي در اقتصاد شهر خود داشتند سفارش کوچکي از هر دو نوع تانک را به اين دو کارخانه داده شد. اورال واگن زواد کارخانه توليد تي-۷۲ به اميد انتخاب اين تانک از سوي ارتش روسيه نسبت به تانک پيشرفتهتر و تواناتر تي-۸۰ تصميم گرفت سيستم کنترل آتش تي-۸۰ و زره واکنشي انفجاري کنتاکت-۵ تي-۸۰ را به روي تي-۷۲ نصب کرده و اصلاحات ديگري را به منظور افزايش قابليتهاي رزمي آن انجام دهد. ارتش روسيه اين مدل بهينهشده تي-۷۲ را که نام آن هم به تي-۹۰ تغيير پيدا کرده بود در سال ۱۹۹۶ به عنوان تانک جديد خود انتخاب کرد.
ارتش روسيه هماکنون در حال طراحي تانک جديدي معروف به پلتفورم تي-۹۹ يا آرماتا است و به همين جهت ميزان توليد تي-۹۰ به شدت کاهش يافته است.
ويژگيهاي T90
مدل اوليه تي-۹۰ از يک موتور ديزلي ۱۲ سيلندر با قدرت ۸۴۰ اسب بخار استفاده ميکرد. در مدل تي-۹۰آ موتور پرقدرتتر وي-۹۲ با توان ۱۰۰۰ اسب بخار و جديدترين مدل که تي-۹۰ام نام دارد و هنوز توليد نشده از موتور وي-۹۶ با قدرت ۱۲۵۰ اسب بخار استفاده ميکند. اين موتور چندگانهسوز است و علاوه بر گازوئيل ميتواند از نفت سفيد و بنزين هم استفاده کند. نسبت قدرت به وزن در مدل اوليه تي-۹۰ حدود ۱۸.۰۶ اسب بخار به تن است که به طرز قابل توجهي ضعيفتر از تي-۸۰ است.
وزن تي-۹۰ حدود ۴۶.۵ تن است. حداکثر سرعت آن در جاده به ۶۰ تا ۶۵ و در خارج از جاده به ۴۵ کيلومتر در ساعت ميرسد و برد عملياتي آن با سوخت کامل ۵۵۰ تا ۷۰۰ کيلومتر است. تي-۹۰ با استفاده از هواکش (اسنورکل) امکان حرکت در عمق پنج متري آب را دارد و زمان آماده سازي آن براي اين کار حدود ۲۰ دقيقه است.
زره و قدرت حفاظتي T90
قدرت حفاظتي اين تانک از زره ترکيبي فولادي و کامپوزيتي، يک زره واکنشي انفجاري، گيرندههاي هشدار ليزري و سيستم اخلال مادون قرمز در موشکهاي ضدتانک تامين ميشود. زره مدل تي-۹۰اس در قسمت جلو بدنه معادل ۹۹۰ تا ۱۰۷۰ ميليمتر فولاد ورقهاي در مقابل گلولههاي انرژي شيميايي (انفجاري) و ۶۷۰ تا ۷۱۰ ميليمتر در مقابل گلولههاي انرژي جنبشي (فلزي) قدرت مقاومت دارد. قدرت مقاومت قسمتهاي مختلف برجک تانک معادل ۵۸۰ - ۱۰۵۰ و ۱۳۴۰ ميليمتر فولاد ورقهاي در مقابل گلولههاي انرژي شيميايي (انفجاري) و ۴۲۰ - ۷۵۰ و ۹۲۰ ميليمتر در مقابل گلولههاي انرژي جنبشي (فلزي) است. قسمت زيرين جلوي بدنه تانک هم معادل ۳۸۰ ميليمتر فولاد ورقهاي در مقابل گلولههاي انفجاري و ۲۴۰ ميلي متر در مقابل گلولههاي انرژي جنبشي مقاومت دارد.
در سال ۱۹۹۹ در جنگ چچن يک دستگاه تي-۹۰آ مورد اصابت هفت راکت آرپيجي قرار گرفت اما با اين وجود به فعاليت خود ادامه داد و از صحنه نبرد خارج نشد. مقامات دفاعي روسيه نتيجه گرفتند که اين تانک بهترين تانک روسي از نظر قدرت حفاظتي است به خصوص در صورتي که سيستمهاي حفاظتي اشتورا و آرنا در آن استفاده شده باشد.
سلاح و قدرت آتش
سلاح اصلي اين تانک يک قبضه توپ بدون خان ۱۲۵ ميليمتري است که در دهه ۱۹۶۰ براي تانک تي-۶۴ طراحي شده و از آن زمان تاکنون تمام تانکهاي تي-۶۴، تي-۷۲، تي-۸۰ و تي-۹۰ و همچنين برخي از تانکهاي کشورهاي ديگر نيز از آن استفاده ميکنند. امکان شليک موشک ضدتانک هدايتشونده آتي-۱۱ اسنيپر (۹ام۱۱۹) هم از همين توپ وجود دارد که برد آن ۱۰۰ متر تا ۶ کيلومتر و قدرت نفوذ آن در زره معادل ۹۵۰ ميليمتر فولاد ورقهاي است و امکان استفاده از آن عليه بالگرد هم وجود دارد. البته با توجه به قيمت بسيار بالاي اين موشک فقط واحدهاي ويژه آن را در خشاب تانک خود حمل ميکنند. مسلسل ۷.۶۲ ميليمتري پيکا به عنوان سلاح هممحور توپ اصلي نصب شدهاست و يک مسلسل ۱۲.۷ مم اناسويتي با ۳۰۰ فشنگ و برد مفيد ۲ کيلومتر هم روي برجک براي دفاع هوايي از تانک نصب شده است.
تي-۹۰ مثل ساير تانکهاي روسي از مدل تي-۶۴ به بعد، از گلولهگذار اتوماتيک استفاده ميکند و خدمه آن سه نفر (راننده، فرمانده و توپچي) است. گلولهگذار اتوماتيک اين تانک ۲۲ گلوله را در حالت آماده آتش دارد و گلولهگذاري آن ۵ تا ۸ ثانيه طول ميکشد.
انتقادات وارد شده به T90
تانک تي-۹۰ عليرغم وزن کم و جثه کوچکتر نسبت به تانکهاي حجيم و سنگين غربي، داراي قدرت تحرک کمتري نسبت به آنها ميباشد. به صورتي که روسها هميشه سعي کردند با مانورهاي پرش از موانع اين ضعف بزرگ تي-۹۰ را پوشش دهند. موتور اوليه اين تانک يک موتور با قدرت ۸۴۰ اسب بخار بود که در مدلهاي بهينه شده تي-۷۲ نيز نصب شده بود. نصب اين موتور ضعيف بر روي تي-۹۰ سبب شده بود که قدرت تحرک آن به ميزان زيادي کاسته شود. به همين دليل روسها موتور جديدي با قدرت ۱۰۰۰ اسب بخار توليد کردند که با نصب اين موتور قدرت تحرک تي-۹۰ تا حدودي بهبود يافت. اما هنوز هم نسبت به رقباي غربي خود ضعيفتر ميباشد. جديدترين مدل تي-۹۰ که با نام تي-۹۰ اماس تاجيل شناخته ميشود، به يک موتور جديد با قدرت ۱۱۳۰ اسب بخار مجهز ميباشد. البته هيچ يک از مدلهاي عملياتي تي-۹۰ به اين موتور مجهز نميباشند؛ و تي-۹۰ همچنان از نظر قدرت تحرک ضعيفتر از رقباي غربي خود ميباشد.
از نظر قدرت آتش و دقت نيز اين تانک به پاي تانکهاي غربي نميرسد. در حاليکه تانکهايي مثل آبرامز به راحتي ميتوانند تا مسافت ۴۰۰۰ متري با دقت بالا درگير شوند و حتي مدلهاي جديدتر آبرامز و تانکهايي مثل لئوپارد ۲ آ۶ و ۷ که از توپ ال-۵۵ (طول لوله ۵۵ برابر کاليبر) استفاده ميکنند، ميتوانند به راحتي تا مسافت ۵۰۰۰ متري با دقت بالا با اهداف خود درگير شوند، تي-۹۰ در نهايت قادر است تا مسافت ۳۰۰۰ متري با تانکهاي دشمن درگير شود. براي درگير شدن در مسافتهاي بيشتر از اين ميزان، تي-۹۰ متکي به موشکهاي ضدتانک خود است و با گلولههاي متعارف خود قادر به درگيري در مسافتهاي بيش از ۳۰۰۰ متر نيست. با استفاده از موشکهايي مثل اسنايپر و اينوار نيز تي-۹۰ نميتواند مسافت بيش از ۴۰۰۰ متر درگير شود. البته استفاده از موشک ضدتانک در تي-۹۰ به دليل وجود ضريب خطا و شرايط ميداني، شانس کمتري نسبت به گلولههاي متعارف تانک دارند.
تي-۹۰ فاقد مهمات قدرتمند ضد تانک است که به اين ترتيب تي-۹۰ در نقش ضد تانک بسيار ضعيف عمل خواهد کرد. قويترين گلولههايي که تي-۹۰ قادر به شليک از توپ خود ميباشد، داراي قدرت نفوذي معادل ۶۰۰ ميليمتر ميباشد. در حاليکه اکثر تانکهاي غربي داراي زرهي با مقاومت بيش از ۹۸۰ ميليمتر در جلو ميباشند. به اين ترتيب تي-۹۰ قادر به ضربه زدن به هيچيک از تانکهاي غربي نيست.
از نظر حفاظتي، هرچند اندازهٔ کوچک و ارتفاع کم اين تانک باعث ميشود تا هدف گرفتن آن دشوار باشد اما يک ايراد مهم آن اين است که مهمات براي استفاده فشنگگذار اتوماتيک توپ اصلي که به روش معروف به چرخ و فلکي فشنگها را بارگذاري ميکند، در قسمت جنگي اصلي قرار دارند. به اين ترتيب در صورت عبور گلوله مهاجم از زره تانک تمام مهمات منفجر شده و موجب مرگ تمام سرنشينان و انهدام تانک ميشود. اين مسئله ايراد مشترک تمام تانکهاي شوروي، روسي، اوکرايني و چيني است در حاليکه تانکهاي غربي مهمات را در قسمت مجزايي از برجک قرار ميدهند که با صفحات مقاوم در مقابل موج انفجار محافظت ميشود.
اطلاعيه هاي اخير در خصوص تحويل سامانه ضد موشکي اس 300 روسيه به ايران لرزه بر تن دولت هاي غربي و رژيم صهيونيستي انداخته است. روسيه قرار است بر اساس قرارداد سال 2007 اين کشور با ايران، 5 سامانه از اين موشک را به ايران تحويل دهد. ايران با استفاده از سامانه "اس300" مي تواند از حريم هوايي خود در مقابل اقدامات خصمانه دفاع کند. نشنال اينترست مدعي شد به دليل بي اعتمادي غرب به ايران در استفاده از اين سلاح ها در سوريه و عراق، روسيه تنها کشوري است که مايل به فروش سلاح هاي خود به تهران است.
در هرحال گزارشات رسانههاي غربي حاکي از آن است جمهوري اسلامي ايران پس از پايان يافتن تحريمها مايل است اين تانک را از روسيه خريداري کند.
گزارش از حميدرضا قرباني
انتهاي پيام/